Do góry

Zupy Przepis na:

Delikatna i rozgrzewająca zupa z grillowaną piersią kurczaka

Delikatna i rozgrzewająca zupa z grillowaną piersią kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2805

Dodano:

Odsłon: 464

Moja dzisiejsza propozycja to delikatny bulion z tartymi warzywami, ryżem basmati i grillowaną piersią kurczaka. Dodatek imbiru i świeżej ostrej papryczki sprawia, że jest aromatyczny i rozgrzewający. Idealny na zimowe popołudnia.

Składniki

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • kawałek pora (około 7 cm długości)
  • 1 garść ryżu basmati
  • 1 grillowana pierś z kurczaka
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • sól morska
  • oregano
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka wędzona papryka
  • imbir
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Delikatna i rozgrzewająca zupa z grillowaną piersią kurczaka

Przygotowanie

  1. Pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach; marchew oczyścić i pokroić w pół talarki, pora - w talarki. Wrzucić warzywa do garnka, zalać bulionem, dosolić i gotować około piętnastu minut, dorzucić ryż.
    Kiedy ryż będzie miękki, dodać przecier pomidorowy, doprawić wymienionymi przyprawami do smaku: zupa ma być aromatyczna z wyraźną nutą pieprzu i wędzonej papryki.
    Zgrillowaną pierś pokroić w paseczki, dodać do zupy. Zagotować.
    Podawać z plasterkami papryczki (nie usuwać nasion, będzie ostrzejsza) i siekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lutego 2018 No Aga, ja już dawno po obiedzie, ale patrząc na fotę, to chyba bym się jeszcze skusił na mały talerzyk takie zupy ;)
Jest trochę ostrości, a to lubię i fajne przyprawy, więc tylko jeść :)
Pycha :D
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń