Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatny krem batatów z dodatkiem karmelizowanej pietruszki.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 78
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 934
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 78
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 934
Składniki
1. Krem z batatów: Bataty oraz dwie pietruszki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka przekładamy pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 30 minut Ugotowane bataty i pietruszkę miksujemy na gładką masę Dodajemy śmietankę 30%, śmietanę 18%, przyprawy do smaku Jeśli kremy będzie zbyt gęsty to należy dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji
Karmelizowana pietruszka: Dwie pietruszki obieramy i kroimy w plasterki a następnie gotujemy około 5-7 minut Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia Następnie dodajemy plasterki pietruszki i podsmażmy przez około 5 minut (karmelizujemy) do uzyskania złotego koloru
Zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy karmelizowaną pietruszką oraz śmietaną 18%. Więcej na naszym blogu: www.smacznebodomowe.pl