Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Widziałem już kilka przepisów na zalewajkę. Przepraszam, ale żaden nie umywa się do tego według, którego robiona jest w mojej rodzinie. Taką ją pamiętam z rodzinnego domu dziadków, rodziców i taką robię moim dzieciom. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, więc jeśli ktoś woli robioną inaczej – proszę bardzo. Ale jestem przekonany, że jeśli spróbujecie tej według mojego przepisu, nie będziecie już chcieli innej…
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11690
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11690
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Do garnka wlałem ok. 3 litrów zimnej wody. Wrzuciłem suszone grzyby, listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Ziemniaki obrałem, umyłem i pokroiłem w kostkę. Również wrzuciłem do garnka. Przykryłem garnek. Włączyłem na średniej mocy kuchenki (średni gaz), aby powoli się wszystko gotowało.
Kiełbasę i boczek pokroiłem w drobną kostkę i podsmażyłem na patelni na łyżce oleju często mieszając. W tym czasie obrałem cebulę i czosnek. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę i dorzuciłem na patelnię do kiełbasy z boczkiem. Następnie dodałem czosnek przeciskając go przez praskę. Wymieszałem i podsmażałem całość jeszcze przez kilka minut.
Woda w garnku wraz z dodatkami gotowała się już kilka minut. Zawartość patelni dodałem do gotującej się wody. Zamieszałem i gotowałem na lekkim ogniu (zawartość ma delikatnie bulgotać) jeszcze kwadrans.
Wlałem żur. Podałem, że około pół litra, ale tak naprawdę ilość zależy to od tego, jak zagęści zupę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Gotowałem jeszcze kilka minut często mieszając, żeby cała zawartość garnka dobrze się przeniknęła.
Doprawiłem do smaku majerankiem, solą i mielonym czarnym pieprzem.
Jeśli wszyscy domownicy (lub goście) lubią, można dodać śmietany (najpierw hartując ją w kubku kilkoma łyżkami zupy). Jeśli nie wszyscy, to można ją również amatorom dodać do zupy, która została już rozlana na talerze. Bardzo rozgrzewająca i sycąca, szczególnie spożywana z pieczywem… Smacznego!