Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyprawiona majerankiem i lubczykiem.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2099
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 643
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2099
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 643
Składniki
Fasolę zalać wodą, gotować pół godziny (o tej porze roku nie mamy świeżej fasoli, więc suchą fasolę należy dzień wcześniej namoczyć a rano nie wylewać wody i gotować fasolę około godziny), po czym dodać marchew, pietruszkę. Wszystko razem gotować do miękkości "Jaśka", doprawiając do smaku solą i pieprzem. W czasie, gdy fasola się gotuje przygotowujemy resztę składników potrzebnych nieco później. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Gdy groch jest miękki*, dodajemy usmażoną kiełbasę, czosnek oraz suszony majeranek i lubczyk. Wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę. W tym czasie na tłuszczu spod kiełbasy sporządzamy zasmażkę 3 st, czyli: mąka musi mieć kolor dość mocno brązowy, wówczas możemy wlać zimną wodę. Całość energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zasmażkę wlewamy do fasoli, mieszamy i gotowe.
* U nas sprawdzamy miękkość fasoli w ten sposób, że wybieramy jedną z nich na łyżkę i dmuchamy na nią. Jeżeli skórka łuszczy się, odchodzi, to znaczy, że fasola jest ugotowana. Smacznego.