Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49499

Dodano:

Odsłon: 2073

Przyprawiona majerankiem i lubczykiem.

Składniki

  • młoda fasola Jaś 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • kiełbasa (u mnie zwyczajna) 400g
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • lubczyk 1/2 łyżeczki
  • mąka 3 łyżki
  • przecier pomidorowy (jeżeli ktoś lubi)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku

Przygotowanie

  1. Fasolę zalać wodą, gotować pół godziny (o tej porze roku nie mamy świeżej fasoli, więc suchą fasolę należy dzień wcześniej namoczyć a rano nie wylewać wody i
    gotować fasolę około godziny), po czym dodać marchew, pietruszkę.
    Wszystko razem gotować do miękkości "Jaśka", doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    W czasie, gdy fasola się gotuje przygotowujemy resztę składników potrzebnych nieco później.
    Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni.

    Gdy groch jest miękki*, dodajemy usmażoną kiełbasę, czosnek oraz suszony majeranek i lubczyk. Wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę.
    W tym czasie na tłuszczu spod kiełbasy sporządzamy zasmażkę 3 st, czyli: mąka musi mieć kolor dość mocno brązowy, wówczas możemy wlać zimną wodę.
    Całość energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
    Zasmażkę wlewamy do fasoli, mieszamy i gotowe.

  2. * U nas sprawdzamy miękkość fasoli w ten sposób, że wybieramy jedną z nich na łyżkę i dmuchamy na nią. Jeżeli skórka łuszczy się, odchodzi,
    to znaczy, że fasola jest ugotowana.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 listopada 2014 Jaka "fasolka po bretońsku" ? To przecież zupa fasolowa,która nie ma nic wspólnego z fasolką po bretońsku,gdzie obok fasoli podstawą są pomidory !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń