Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 544 Ocena: 7429

Dodano:

Odsłon: 7743

Pyszna bardzo sycąca zupa.

Składniki

  • -800 g.fasoli jaśka -2 cebule -140 g. boczku parzonego
  • -500 g. kiełbasy -ok.100 g. koncentratu pomidorowego
  • -sól, pieprz, - majeranek, -czosnek w granulkach
  • -szczypta chili w proszku -szczypta papryki ostrej
  • -maggi w płynie (można ominąć)-ketchup -3 łyżki mąki.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę wieczorem, przebrać i umyć.

  2. Zalać zimną przegotowaną wodą ok. 4 l. Moczyć całą noc.

  3. Fasolę gotować w tej samej wodzie, lecz nie rozgotować.
    Przyprawić majerankiem.
    Cebulę pokroić, usmażyć i przelać do zupy.

  4. Boczek pokroić, usmażyć i przełożyć do zupy. Można wybrać łyżką cedzakową a tłuszcz zostawić do usmażenia kiełbasy.

  5. Kiełbasę pokroić, usmażyć i przełożyć do zupy.

  6. Mąkę usmażyć na suchej patelni i ostudzić. Dodać przecier, ketchup oraz trochę wody i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować.

  7. Spróbować i jak potrzeba to jeszcze przyprawić.

  8. Podawać z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń