Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolowa z mlekiem.

Fasolowa z mlekiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 70

Dziś przeprowadzając wywiad z przemiłą szefową https://cookpad.com/pl myślałam nad zupką. I ugotowałam taką jak kiedyś dawno temu gotował mi dziadek, wiem zaraz będę wyśmiewana że to nie zupa tylko pomyje fasolowe. No cóż myślcie co chcecie zupka jest przepyszna a dodanie mleka nie powoduje wzdęć tak jak w zwykłej fasolowej. Jeśli zechcecie skorzystać z przepisu to serdecznie polecam.

Składniki

  • 0,5 kg dowolnego mięsa z kością,
  • 2 średnie marchewki,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 mały liść pora,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 1 szklanka mleka (szklanka pojemność 250 ml),
  • ulubiona przyprawa z solą,
  • 1 mały pęczek kopru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 puszki (400 g) grubej fasoli białej.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasolowa z mlekiem.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolny kawałek mięsa z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa w międzyczasie zdjąć powstałe z mięsa szumowiny. Jak mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony liść pora oraz suszoną włoszczyznę.

  2. Gdy w gotującej się zupie ziemniaki są już miękkie, dodać fasolę z pusze ( wcześniej odlewając z niej zalewę ). Chwilkę pogotować tak około 10 minut na wolnym ogniu w międzyczasie doprawiając przyprawą z solą. Po chwili w czasie gotowania dodać pokrojony koperek oraz majeranek zagotować.

  3. Jak już zupa z fasolą się pogotowała, wlać szklankę mleka i dosłownie chwileczkę zagotować. Zupa fasolowa z mlekiem tak jak pisałam w opisie nie ma się po niej takich wzdęć jak po zwykłej fasolowej czy po fasolowej ze śmietaną.

  4. Zupka wyszła tak dobra że rodzinka brała dolewki to chyba o czymś świadczy czyż nie ? Gotową zupkę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli ktoś nie lubi zieleniny w zupach można pominąć to co w opisie, ja nie wyobrażam sobie zup bez pietruszki czy kopru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń