Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zupa z nutą wędzonki to wymarzone danie po długiej, wakacyjnej wyprawie. Gęsta zupa fasolowa, że „łycha staje”, to właśnie taki zastrzyk energii. Już sama tylko fasola zawiera mnóstwo białka, witamin i minerałów. Trzeba ją jednak poddać odpowiedniej obróbce, by jej spożycie nie skończyło się niestrawnością. Przystąp do pracy dzień przed konsumpcją!
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3475
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2840
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3475
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2840
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Składniki
Fasolę wypłucz i zalej 1 l zimnej wody. Odstaw na noc do napęcznienia. Odcedź fasolę, przepłucz i zalej w garnku około 1,5-2 l świeżej wody. Dodaj kminek liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wodę i usuń z niej szumowiny. Następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa.
Obierz i pokrój w niedużą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj do garnka wraz z 1 łyżeczką soli i gotuj jeszcze przez 15 minut, w międzyczasie przygotowując pozostałe składniki.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni. W połowie smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a pod koniec – przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą. Dodaj do niej masło, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę fasolową podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki.