Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zupa z nutą wędzonki to wymarzone danie po długiej, wakacyjnej wyprawie. Gęsta zupa fasolowa, że „łycha staje”, to właśnie taki zastrzyk energii. Już sama tylko fasola zawiera mnóstwo białka, witamin i minerałów. Trzeba ją jednak poddać odpowiedniej obróbce, by jej spożycie nie skończyło się niestrawnością. Przystąp do pracy dzień przed konsumpcją!
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 249
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 294
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 51
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 249
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 294
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 51
Składniki
Fasolę wypłucz i zalej 1 l zimnej wody. Odstaw na noc do napęcznienia. Odcedź fasolę, przepłucz i zalej w garnku około 1,5-2 l świeżej wody. Dodaj kminek liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wodę i usuń z niej szumowiny. Następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie przygotuj warzywa.
Obierz i pokrój w niedużą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj do garnka wraz z 1 łyżeczką soli i gotuj jeszcze przez 15 minut, w międzyczasie przygotowując pozostałe składniki.
Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni. W połowie smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a pod koniec – przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zawartość patelni przełóż do garnka z zupą. Dodaj do niej masło, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę fasolową podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki.