Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki.

Flaczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 490

A u mnie dziś moje ukochane flaczki wiem że dużo ludzi jest którzy nie uznają tego dania. My lubimy choć szkoda że nie ma jak kiedyś że flak się czyściło i robiło się samemu teraz u mnie nie ma takiej możliwości i zachwycam się tym co mam. Kupuję flaki z najlepszej masarni dlatego wiem że są dobre.

Składniki

  • 1,5 kg flaków wołowych krojonych,
  • 600 g mięsa z kaczki (u mnie szyja i kuper),
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 3 marchewki 200 g,
  • 4 łyżki liści pora,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • 2 opakowania przyprawy do flaków klasyczna 20 g,
  • 2 łyżki natki pietruszki.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Flaczki.

Przygotowanie

  1. Flaki kupne otworzyć aby wywietrzały, następnie płukać w zimnej wodzie tak długo aż zginie biały osad i woda będzie przezroczysta. Gdy woda już jest czysta przełożyć flaki na durszlak aby ociekły z wody.

  2. Do garnka wlać 3 litry wody dodać porcje kaczki oraz marchew pokrojoną dowolnie można również marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Całość gotować na średnim ogniu do pełnej miękkości porcji z kaczki lub można dać inne mięso. Jak już kacze mięso jest miękkie dodać umyte flaki i doprawić przyprawą z solą.

  3. W trakcie gotowania się flaków dodać suszone warzywa, po chwili liść pora oraz czosnek niedźwiedzi, gotować wszystko do czasu aż flaczki będą mięciutkie.

  4. Gdy flaki się gotują wyjąć z wywaru mięso kacze i oczyścić je z kości, większe kawałki mięsa pokroić w paski. Oczyszczone mięso dodać do gotujących się flaków i nadal gotować na wolnym ogniu.

  5. Gdy flaki już są idealnie mięciutkie wsypać przyprawy do flaków oraz 1,5 łyżki majeranku i chwilkę pogotować aż będzie ładnie czuć majerankiem.

  6. Na koniec gotowania się flaków dodać natkę pietruszki ( jeśli ktoś nie lubi włoszczyzny można pominąć ). Dodać również 5 liści laurowych i 8 ziarenek ziela angielskiego, zagotować i odstawić z ognia. Flaczki są dość gęste ponieważ podczas gotowania odparuje mniej więcej litr wody.

  7. Gorące gotowe flaki podałam z bułką ponieważ tak nam najbardziej smakują, można również podać z chlebem lub jak kto woli. Przed podaniem dodatkowo można posypać świeżym pieprzem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń