Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś miałam ochotę na coś czego dawno nie jadłam a i mąż szczęśliwy z tego powodu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10604
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 857
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9013
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1327
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10604
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 857
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9013
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1327
Składniki
Gotowe flaki ( u nas nie ma w płacie ).
Opłukać w kilku wodach.
Do czasu aż nie będzie białego nalotu.
Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć boczek i gotować do jego miękkości. Gdy boczek jest już miękkie wyjąć go ( będzie na kanapki ).
Dodać wypłukane flaki, ziela angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu.
Gdy są już na pół miękkie dodać startą na tarce jarzynowej marchew, całość gotować do pełnej miękkości flaków.
Następnie dodać natkę pietruszki i nadal gotować.
Przed końcem gotowania dodać suszone warzywa, majeranek, przyprawę do flaków, czosnek niedźwiedzi i jeszcze po gotować.
W międzyczasie na suchej patelni zapalić mąkę na lekko brązowy kolor i rozprowadzić ją z wywarem od flaków.
Zalać flaki zagotować, dodając na koniec szczyptę pieprzu czarnego.
Podałam z bułką bo tak lubimy najbardziej.
A boczek tak jak pisałam wcześniej będzie do chleba.