Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś miałam ochotę na coś czego dawno nie jadłam a i mąż szczęśliwy z tego powodu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Gotowe flaki ( u nas nie ma w płacie ).
Opłukać w kilku wodach.
Do czasu aż nie będzie białego nalotu.
Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć boczek i gotować do jego miękkości. Gdy boczek jest już miękkie wyjąć go ( będzie na kanapki ).
Dodać wypłukane flaki, ziela angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu.
Gdy są już na pół miękkie dodać startą na tarce jarzynowej marchew, całość gotować do pełnej miękkości flaków.
Następnie dodać natkę pietruszki i nadal gotować.
Przed końcem gotowania dodać suszone warzywa, majeranek, przyprawę do flaków, czosnek niedźwiedzi i jeszcze po gotować.
W międzyczasie na suchej patelni zapalić mąkę na lekko brązowy kolor i rozprowadzić ją z wywarem od flaków.
Zalać flaki zagotować, dodając na koniec szczyptę pieprzu czarnego.
Podałam z bułką bo tak lubimy najbardziej.
A boczek tak jak pisałam wcześniej będzie do chleba.