Do góry

Zupy Przepis na:

Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem

Przepis dnia 2019-10-30
Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 901

Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem to danie jednogarnkowe. Na obiad lub kolację na ciepło. Sycąca, wegetariańska zupa jaką gotuję przynajmniej raz w tygodniu. Zmieniam tylko warzywa, w zależności od zawartości lodówki.

Składniki

  • 400 g dyni hokkaido
  • 2 szalotki lub 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 6- 7 gałązek jarmużu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: gorczyca w ziarenkach, kminek rzymski, szczypta kurkumy, curry
  • 1 słoik ciecierzycy
  • sól, pieprz
  • ok. 1 l bulionu warzywnego lub wody
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię hokkaido dobrze umyć, pestki odrzucić. Pokroić w kostkę razem ze skórką. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub najlepiej obrać na wiórka. Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić w paski.

  2. Olej kokosowy rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Wrzucić ziarenka gorczycy i chwilę podsmażyć, aż zaczną lekko pękać. Dodać resztę przypraw. Krótko podsmażyć i wrzucić czosnek i cebulę. Chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić pokrojoną dynię i marchewkę. Podsmażyć i zalać bulionem warzywnym. Nakryć pokrywką i pogotować około 10 minut.

  3. Następnie dodać jarmuż i pogotować, aż warzywa będą miękkie ok. 10 do 20 minut. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do gotowanych warzyw. Teraz już tylko raz zagotować i doprawić do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń