Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka

Grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 648 Ocena: 5603

Dodano:

Odsłon: 2008

Uwielbiana lub znienawidzona - GROCHÓWKA. Ja ją bardzo lubię:) Dzisiejsza wersja to zupa do syta: z kiełbasą, wędzonką z lekko słodkim posmakiem dzięki dodaniu nieco większej ilości marchewki, doprawiona min. cząbrem. Grochówka to zupa dość prosta w przygotowaniu, nieco pracochłonna i potrzeba trochę cierpliwości by składniki się ugotowały:) A aromat rozchodzący się po kuchni kusi...

Składniki

  • groch łuskany 40 dag
  • marchew 2 szt duże
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt duża
  • wędzonka 35 dag
  • kiełbasa podwawelska 30dag
  • ziemniaki 2 szt duże
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • cząber do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grochówka

Przygotowanie

  1. Wędzonkę kroimy w sporą kostkę, zalewamy 600 ml wody i gotujemy powoli ok. 30 min.
    Groch łuskany przebieramy /czasem w paczuszce może przytrafić się mały kamień, który później niezbyt przyjemnie zgrzyta na zębach:(/, przepłukujemy i dodajemy do garnka z wędzonką. W razie potrzeby dolewamy wody - powinno jej być ok. 1,5 cm nad poziom grochu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
    Po ok. 10 min. dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i korzeń pietruszki a po kolejnych 10 min. pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku i nadal powoli gotujemy pamiętając o mieszaniu.
    W między czasie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy drobno posiekany czosnek i przez chwilę podsmażamy pilnując by się nie przypalił. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się grochem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Gotujemy do czasu aż groch będzie miękki /nie zapominając o mieszaniu/.
    W razie potrzeby zupę możemy rozrzedzić dolewając gorącą wodę lub bulion z kostki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń