Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiana lub znienawidzona - GROCHÓWKA. Ja ją bardzo lubię:) Dzisiejsza wersja to zupa do syta: z kiełbasą, wędzonką z lekko słodkim posmakiem dzięki dodaniu nieco większej ilości marchewki, doprawiona min. cząbrem. Grochówka to zupa dość prosta w przygotowaniu, nieco pracochłonna i potrzeba trochę cierpliwości by składniki się ugotowały:) A aromat rozchodzący się po kuchni kusi...
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 96
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 17
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2172
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 78
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 96
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 17
Czasem proste przepisy najlepiej się sprawdzają na obiad albo kolację dla cał...
Odsłon: 2172
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 78
Składniki
Wędzonkę kroimy w sporą kostkę, zalewamy 600 ml wody i gotujemy powoli ok. 30 min. Groch łuskany przebieramy /czasem w paczuszce może przytrafić się mały kamień, który później niezbyt przyjemnie zgrzyta na zębach:(/, przepłukujemy i dodajemy do garnka z wędzonką. W razie potrzeby dolewamy wody - powinno jej być ok. 1,5 cm nad poziom grochu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 10 min. dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i korzeń pietruszki a po kolejnych 10 min. pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku i nadal powoli gotujemy pamiętając o mieszaniu. W między czasie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy drobno posiekany czosnek i przez chwilę podsmażamy pilnując by się nie przypalił. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się grochem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Gotujemy do czasu aż groch będzie miękki /nie zapominając o mieszaniu/. W razie potrzeby zupę możemy rozrzedzić dolewając gorącą wodę lub bulion z kostki.