Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy w ten sposób przygotowaną grochówkę.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 62
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 780
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 77
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 62
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 780
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 77
Składniki
Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do zupy (bez oleju). Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.