Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy w ten sposób przygotowaną grochówkę.
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7336
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2019
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70506
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7336
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2019
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70506
Składniki
Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do zupy (bez oleju). Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.