Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy w ten sposób przygotowaną grochówkę.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4932
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13345
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5824
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7488
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4932
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13345
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5824
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7488
Składniki
Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do zupy (bez oleju). Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.