Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy w ten sposób przygotowaną grochówkę.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3399
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1968
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 630
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3399
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1968
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 630
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Składniki
Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do zupy (bez oleju). Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.