Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka na porcjach rosołowych z podsmażanym boczkiem.

Grochówka na porcjach rosołowych z podsmażanym boczkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 657 Ocena: 4102

Dodano:

Odsłon: 136

Witam was serdecznie w te piątkowe popołudnie u mnie dziś późno obiad a to dlatego że nie mieliśmy wody ale ogarnęłam wszystko i pyszna zupka gotowa. Możecie mnie krytykować że zupa na porcjach a zwłaszcza grochowa to nie zupa, a ja wam powiem że wyszła tak smaczna jak gotował mi mój dziadek tego smaku nigdy nie zapomnę. Zrobiłam nie dość że na porcjach to jeszcze podsmażyłam boczek.

Składniki

  • 2 porcje rosołowe,
  • 1 marchew 100g,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 250 g grochu łuskanego połówki,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki suszonych warzyw (mam od mamy),
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g boczku wędzonego parzonego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochówka na porcjach rosołowych z podsmażanym boczkiem.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte i oczyszczone porcje z kurczaka, wkroić dowolnie marchew i wsypać suszone warzywa. gotować na średnim ogniu do miękkości porcji i marchwi, jeśli pojawią się szumowiny lekko je zdjąć. Gdy mięso na porcji jest już miękkie doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu na ziemniaki wsypać groch połówki. Gotować do miękkości ziemniaków i grochu.

  2. W czasie gdy wywar gotuje się z ziemniakami i grochem, boczek pokroić w krótsze paski i podsmażyć je na suchej patelni na lekko brązowy kolor.

  3. Gdy ziemniaki i groch w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać usmażony boczek, chwilę pogotować na wolnym ogniu. Następnie dodać liście pora, natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziela angielskie i nadal chwilę gotować.

  4. Gdy całość gotuje się na wolnym ogniu, w międzyczasie na małą patelnię dodać dwie łyżki oleju rozgrzać go i dodać mąkę, całość smażyć do lekko brązowej mąki. Jak już jest dość podsmażona mąka na oleju wlać 3 - 4 chochle gorącego wywaru z zupy i całość wymieszać mąką tak długo aby nie było kluchów. Wlać przygotowaną mąkę z olejem do gotującej się zupy, zamieszać i chwilę pogotować na wolnym ogniu.

  5. Gdy zupa nadal gotuje się na wolnym ogniu wsypać majeranek i całą zupę pogotować jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu, do połączenia się wszystkich składników z zupą i aby mąka przygotowana na oleju nie dawała kluchów, zagotowaną zdjąć z ognia.

  6. Ugotowaną zupkę rodzinka zajadała z kromką chleba, można również przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. My lubimy grochową dość gęsta dlatego taką ugotowałam. Smak wyszedł identyczny jak mi gotował mój dziadek i mama.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń