Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was serdecznie w te piątkowe popołudnie u mnie dziś późno obiad a to dlatego że nie mieliśmy wody ale ogarnęłam wszystko i pyszna zupka gotowa. Możecie mnie krytykować że zupa na porcjach a zwłaszcza grochowa to nie zupa, a ja wam powiem że wyszła tak smaczna jak gotował mi mój dziadek tego smaku nigdy nie zapomnę. Zrobiłam nie dość że na porcjach to jeszcze podsmażyłam boczek.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231677
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4922
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36163
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1372
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231677
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4922
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36163
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1372
        
        
                Składniki
Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte i oczyszczone porcje z kurczaka, wkroić dowolnie marchew i wsypać suszone warzywa. gotować na średnim ogniu do miękkości porcji i marchwi, jeśli pojawią się szumowiny lekko je zdjąć. Gdy mięso na porcji jest już miękkie doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu na ziemniaki wsypać groch połówki. Gotować do miękkości ziemniaków i grochu.
W czasie gdy wywar gotuje się z ziemniakami i grochem, boczek pokroić w krótsze paski i podsmażyć je na suchej patelni na lekko brązowy kolor.
Gdy ziemniaki i groch w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać usmażony boczek, chwilę pogotować na wolnym ogniu. Następnie dodać liście pora, natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziela angielskie i nadal chwilę gotować.
Gdy całość gotuje się na wolnym ogniu, w międzyczasie na małą patelnię dodać dwie łyżki oleju rozgrzać go i dodać mąkę, całość smażyć do lekko brązowej mąki. Jak już jest dość podsmażona mąka na oleju wlać 3 - 4 chochle gorącego wywaru z zupy i całość wymieszać mąką tak długo aby nie było kluchów. Wlać przygotowaną mąkę z olejem do gotującej się zupy, zamieszać i chwilę pogotować na wolnym ogniu.
Gdy zupa nadal gotuje się na wolnym ogniu wsypać majeranek i całą zupę pogotować jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu, do połączenia się wszystkich składników z zupą i aby mąka przygotowana na oleju nie dawała kluchów, zagotowaną zdjąć z ognia.
Ugotowaną zupkę rodzinka zajadała z kromką chleba, można również przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. My lubimy grochową dość gęsta dlatego taką ugotowałam. Smak wyszedł identyczny jak mi gotował mój dziadek i mama.