Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syta i smaczna zupa na obiad.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12736
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5720
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7196
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12736
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5720
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7196
Składniki
Wykonanie: Groch dokładnie opłukać, zalać 4-5 litrami wody i namoczyć przez noc. Następnie gotować na małym ogniu z dodatkiem kostek rosołowych. Cebulę obrać, pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Kiełbasę, marchewkę, ziemniaki pokroić także w kostkę i odstawić. Gdy groch zacznie się rozpuszczać, dodać marchewkę i dalej gotować. Gdy marchewka ugotuje się na półmiękko wrzucić kiełbasę i ziemniaki gotując dalej. Czosnek dosyć drobno posiekać, dodać do zupy i gotować do miękkości składników. Musimy pamiętać aby dosyć często mieszać ponieważ zupa może nam się przypalić. Jeżeli zupa będzie trochę za gęsta to możemy dolać wrzącej wody, ale tato mi mówił że jak był żołnierzem to zawsze się mówiło że w dobrej grochówce łyżka stoi na baczność. Gdy zupa będzie gotowa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy wsypać majeranek, dobrze wymieszać, chwilę jeszcze podgotować i możemy podawać. Grochówka najlepiej smakuje gdy postoi ze dwie godziny.