Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syta i smaczna zupa na obiad.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1064
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 387
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1186
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 235
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1064
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 387
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1186
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 235
Składniki
Wykonanie: Groch dokładnie opłukać, zalać 4-5 litrami wody i namoczyć przez noc. Następnie gotować na małym ogniu z dodatkiem kostek rosołowych. Cebulę obrać, pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Kiełbasę, marchewkę, ziemniaki pokroić także w kostkę i odstawić. Gdy groch zacznie się rozpuszczać, dodać marchewkę i dalej gotować. Gdy marchewka ugotuje się na półmiękko wrzucić kiełbasę i ziemniaki gotując dalej. Czosnek dosyć drobno posiekać, dodać do zupy i gotować do miękkości składników. Musimy pamiętać aby dosyć często mieszać ponieważ zupa może nam się przypalić. Jeżeli zupa będzie trochę za gęsta to możemy dolać wrzącej wody, ale tato mi mówił że jak był żołnierzem to zawsze się mówiło że w dobrej grochówce łyżka stoi na baczność. Gdy zupa będzie gotowa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy wsypać majeranek, dobrze wymieszać, chwilę jeszcze podgotować i możemy podawać. Grochówka najlepiej smakuje gdy postoi ze dwie godziny.