Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały dodatek do zup i kremów. Łatwy przepis którym zaskoczysz rodzinę.
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 153
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1712
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 320
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 153
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1712
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 320
Składniki
Potrzebny nam też będzie garnuszek o nie przywierającej powłoce. Na małym ogniu rozpuszczamy na dnie masło i do płynnego wlewamy wodę.
Ciągle energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Mieszanie jest w przypadku ciasta parzonego arcyważne. Dobrze jest potrenować robiąc kogiel mogiel dla dzieciaków. Mieszamy aż do uzyskania w miarę gęstej struktury.
Zdejmujemy ciasto z ognia i odkładamy do ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy na gładką masę ręcznie lub z użyciem miksera. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kuleczki formujemy z pomocą rękawa cukierniczego lub można je ukręcić ręcznie. Z racji tego, że na 4 osoby nie trzeba zrobić dużo groszku zrobiliśmy je ręcznie odrywając z ciasta maleńkie kawałeczki i kręcąc w dłoniach jak kluski. Pamiętajcie, że w piecu trochę urosną więc nie mogą być za duże i nie mogą leżeć na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia zbyt blisko siebie.
Kuleczki możemy posypać gruboziarnistą solą i wkładamy wszystkie do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
Po tym czasie wybieracie największą do spróbowania. Powinna być lekka, delikatnie chrupiąca i puszysta w środku. Pyszne nawet bez zupy. Na pierwszym zdjęciu widzicie groszek ptysiowy w pysznym kremie z pieczarek, który pojawi się w kolejnym wpisie na naszym nowym blogu na którego zapraszam. Link pod wpisem. Smacznego