Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały dodatek do zup i kremów. Łatwy przepis którym zaskoczysz rodzinę.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4108
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1110
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 241
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34265
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4108
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1110
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 241
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34265
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Składniki
Potrzebny nam też będzie garnuszek o nie przywierającej powłoce. Na małym ogniu rozpuszczamy na dnie masło i do płynnego wlewamy wodę.
Ciągle energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Mieszanie jest w przypadku ciasta parzonego arcyważne. Dobrze jest potrenować robiąc kogiel mogiel dla dzieciaków. Mieszamy aż do uzyskania w miarę gęstej struktury.
Zdejmujemy ciasto z ognia i odkładamy do ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy na gładką masę ręcznie lub z użyciem miksera. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kuleczki formujemy z pomocą rękawa cukierniczego lub można je ukręcić ręcznie. Z racji tego, że na 4 osoby nie trzeba zrobić dużo groszku zrobiliśmy je ręcznie odrywając z ciasta maleńkie kawałeczki i kręcąc w dłoniach jak kluski. Pamiętajcie, że w piecu trochę urosną więc nie mogą być za duże i nie mogą leżeć na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia zbyt blisko siebie.
Kuleczki możemy posypać gruboziarnistą solą i wkładamy wszystkie do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
Po tym czasie wybieracie największą do spróbowania. Powinna być lekka, delikatnie chrupiąca i puszysta w środku. Pyszne nawet bez zupy. Na pierwszym zdjęciu widzicie groszek ptysiowy w pysznym kremie z pieczarek, który pojawi się w kolejnym wpisie na naszym nowym blogu na którego zapraszam. Link pod wpisem. Smacznego