Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na długo. W smaku nieco pikantna, ale i wyjątkowo aromatyczna. W swoim składzie zawiera wołowinę, ryż oraz pomidory, ale sekretem tej zupy jest dodatek orzechów włoskich, który genialnie podbija smak całej zupy. Koniecznie nie pomińcie tego składnika.
Większy garnek, nóż, deska do krojenia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1370
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1370
Składniki
Przygotuj większy garnek. Pokrój wołowinę na mniejsze części i zalej bulionem. Tak zwane "szumy", czyli powstającą pianę usuń i dodaj liść laurowy. Gotuj przez ok. godziny, a nawet do półtorej godziny na średnim ogniu, do momentu, aż mięso będzie mięciutkie. W tym czasie zagotuj również ryż według instrukcji.
Na patelni podsmaż cebulkę. Dodaj do niej 2 łyżki oleju. Smaż do momentu, aż będzie zrumieniona, a następnie dodaj czosnek posiekany w drobne płatki. Smaż czosnek przez ok. minutę.
Dodaj passatę pomidorową oraz przygotowane przyprawy. Jeżeli nie masz pod ręką przyprawy chmieli-suneli, zobacz, co ma w składzie i dodaj składniki, które znajdują się w twojej kuchni. Nie zapomnij o soli i pieprzu.
Wymieszaj wszystkie składniki, łącznie z ryżem. Mieszankę z garnka z wołowiną połącz ze składnikami i gotuj przez ok. 10 minut.
Zmiel orzechy i rozcieńcz w zupie. Gotuj dodatkowe 5 minut. Dopraw przyprawami wymienionymi w przepisie.
Zupę podawaj na gorąco z chlebem lub podpieczoną bułką.