Do góry

Zupy Przepis na:

Grzybowa

Grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1097 Ocena: 7565

Dodano:

Odsłon: 4136

Zwykła a może niezwykła to już zależy od smakoszy którzy uwielbiają zupy tak jak my. Bardzo lubię zupy grzybowe choć z leśnych grzybów jedyne jakie uwielbiam to opieńki i to zrobione tylko w occie ostatecznie jeszcze zjem smażone z cebulą, innych leśnych grzybów nie ruszam nie wiem dlaczego ale jakoś nie mam przekonania do leśnych grzybów. A zupę najbardziej uwielbiam z pieczarek. Dzisiejsza jednak zrobiłam z mieszanki warzywnej z dodatkiem grzybów.

Składniki

  • 450 g mieszanki warzywnej z grzybami,
  • 500 g kości żeberkowych,
  • 6-8 ziemniaków,
  • 1 zupa w proszku grzybowa 48 g,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki natki pietruszki.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzybowa

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać kości żeberkowe wieprzowe, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liść laurowy. Wywar gotować do miękkości mięska na kościach, w czasie gotowania zdjąć delikatnie powstałe szumowiny. Jak już wywar z kośćmi wieprzowymi się dość pogotował dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu mieszankę warzywną z grzybami, wsypać również przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz mieszanki.

  2. W czasie gdy wywar z ziemniakami i mieszanka się gotuje przygotować zupę w proszku a mianowicie wlać do szklanki pół szklanki przegotowanej zimnej wody, wsypać zupę w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było kluchów. Jak już w wywarze ziemniaki i mieszanka są miękkie wlać przygotowaną zupę w proszku i pogotować na wolnym ogniu piętnaście minut.

  3. Gdy zupa z zupa w proszku pogotowała się na wolnym ogniu wyznaczony czas, doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną według swego smaku. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, chwilkę zagotować i zdjąć z ognia.

  4. Ugotowaną zupę grzybową polecam podać ze szczypta pieprzu naturalnego oraz kilkoma kroplami magii oryginalnej, smak wtedy jest o wiele wiele smaczniejszy. Może zupa nie wygląda pięknie ale zapewniam wyszła bardzo smaczna. Jeśli ktoś lubi można ją zajadać z kromką lub dwoma kromkami chleba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ulzana 11 grudnia 2020 A po co Ci kobieto to:
- 1 zupa w proszku grzybowa 48.
Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 07 grudnia 2020 Fajna zupka.
Uwielbiam zupy gotować i jeść.
Pozdrawiam serdecznie :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń