Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harira to narodowa marokańska zupa, którą można zjeść wszędzie i o każdej porze, w tanich barach, w luksusowych restauracjach, a nawet nocą na ulicznych straganach. Przy czym, za każdym razem będzie inaczej smakować. Może być podana z makaronem lub bez, z ryżem lub ziemniakami, bądź z jednym i drugim. Jest bardzo aromatyczna, słodka od pomidorów i marchewki, pachnąca kminem, szczypiąca w język kolendrą oraz pełna ziaren soczewicy i ciecierzycy.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1977
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 295
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 4528
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 175
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1977
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 295
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 4528
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 175
Składniki
W garnku zagotować 2 litry wody Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, kapustę w paski, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodać do garnka. Chwilę gotować. Dodać kolendrę, kmin rzymski, kozieradkę, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać soczewicę i ciecierzycę. W razie potrzeby dolać wody – powinno jej być 2-3 cm więcej niż warzyw. Następnie dodać pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i chwilę gotować. Na koniec dodać pokrojona drobno lub startą na tarce paprykę. Zupę gotować, pod przykryciem, jeszcze 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
Potrawę tą można przygotować zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, według której każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega cyklowi pięciu przemian. Zgodnie z teorią pięciu przemian, przyrządzanie potraw powinno odbywać się według ściśle wyznaczonej kolejności, a w daniu mają znaleźć się składniki wchodzące w skład pięciu żywiołów - Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. O - zagotowanie wody Z – ziemniak, marchewka, kapusta, seler M – kolendra, kmin rzymski, kozieradka, pieprz W – soczewica, ciecierzyca, sól D – pomidor, koncentrat pomidorowy O - kurkuma Z - papryka Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami. Zapewni ład i harmonię ;)