Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czosnkowa o delikatnej konsystencji. W niektórych krajach wychwalana za swoje właściwości wpływające na układ odpornościowy, a w innych wieńczy laury, jako jedna z najbardziej uznanych zup, i tak się dzieje np. we Francji, gdzie jest prawdziwym dobrem narodowym. Czy zupa czosnkowa wpływa na odporność? Oczywiście, że tak, ale trzeba ją zażywać regularnie. Czosnek zawiera wiele przeciwutleniaczy, dzięki którym działa przeciwzapalnie i dosłownie wymiata wolne rodniki z naszego organizmu. Idealna zupa na jesienne dni, nie dość, że wspomaga organizm, to jeszcze smakuje genialnie!
garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 385
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 25
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 909
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 89
Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaro...
Odsłon: 55
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 385
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 25
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 909
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 89
Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaro...
Odsłon: 55
Składniki
Zacznij od warzyw. Pokrój na drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Smażenie warzyw. Rozgrzej patelnię i dodaj masła lub oleju. Cebulę smaż na średnim ogniu, aż do zrumienienia przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj posiekane ząbki czosnku i przesmaż przez około 2 minuty.
Do większego garnka wlej litr bulionu warzywnego lub drobiowego i dorzuć przygotowane wcześniej warzywa wraz z pokrojonymi ziemniakami. Niech całość gotuje się na średnim ogniu przez około 15 minut do 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby spód nie przywarł. Dodaj przyprawy, które są wskazane w opisie. Nie przesadź z tymiankiem.
Gdy ziemniaki zmiękną (mogą się przegotować, wpłyną na zagęszczenie zupy). Ostudź zupę, a następnie zblenduj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Jeżeli lubisz zabielaną zupę, to dodaj do niej czubatą łyżkę jogurtu i jeszcze raz podgotuj.
Odgrzewaj zupę przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając, aby ser ściął się równomiernie.
Na suchą patelnię przełóż plastry boczku i smaż je przez około 3 minuty z każdej strony, do powstania chipsa z boczku. Dodaj do zupy wraz z grzankami i ciesz się pysznym daniem.