Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czosnkowa o delikatnej konsystencji. W niektórych krajach wychwalana za swoje właściwości wpływające na układ odpornościowy, a w innych wieńczy laury, jako jedna z najbardziej uznanych zup, i tak się dzieje np. we Francji, gdzie jest prawdziwym dobrem narodowym. Czy zupa czosnkowa wpływa na odporność? Oczywiście, że tak, ale trzeba ją zażywać regularnie. Czosnek zawiera wiele przeciwutleniaczy, dzięki którym działa przeciwzapalnie i dosłownie wymiata wolne rodniki z naszego organizmu. Idealna zupa na jesienne dni, nie dość, że wspomaga organizm, to jeszcze smakuje genialnie!
garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4849
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 630
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 4849
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 630
Składniki
Zacznij od warzyw. Pokrój na drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Smażenie warzyw. Rozgrzej patelnię i dodaj masła lub oleju. Cebulę smaż na średnim ogniu, aż do zrumienienia przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj posiekane ząbki czosnku i przesmaż przez około 2 minuty.
Do większego garnka wlej litr bulionu warzywnego lub drobiowego i dorzuć przygotowane wcześniej warzywa wraz z pokrojonymi ziemniakami. Niech całość gotuje się na średnim ogniu przez około 15 minut do 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby spód nie przywarł. Dodaj przyprawy, które są wskazane w opisie. Nie przesadź z tymiankiem.
Gdy ziemniaki zmiękną (mogą się przegotować, wpłyną na zagęszczenie zupy). Ostudź zupę, a następnie zblenduj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Jeżeli lubisz zabielaną zupę, to dodaj do niej czubatą łyżkę jogurtu i jeszcze raz podgotuj.
Odgrzewaj zupę przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając, aby ser ściął się równomiernie.
Na suchą patelnię przełóż plastry boczku i smaż je przez około 3 minuty z każdej strony, do powstania chipsa z boczku. Dodaj do zupy wraz z grzankami i ciesz się pysznym daniem.