Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czosnkowa o delikatnej konsystencji. W niektórych krajach wychwalana za swoje właściwości wpływające na układ odpornościowy, a w innych wieńczy laury, jako jedna z najbardziej uznanych zup, i tak się dzieje np. we Francji, gdzie jest prawdziwym dobrem narodowym. Czy zupa czosnkowa wpływa na odporność? Oczywiście, że tak, ale trzeba ją zażywać regularnie. Czosnek zawiera wiele przeciwutleniaczy, dzięki którym działa przeciwzapalnie i dosłownie wymiata wolne rodniki z naszego organizmu. Idealna zupa na jesienne dni, nie dość, że wspomaga organizm, to jeszcze smakuje genialnie!
garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5804
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8949
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8130
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5579
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5804
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8949
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8130
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5579
Składniki
Zacznij od warzyw. Pokrój na drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Smażenie warzyw. Rozgrzej patelnię i dodaj masła lub oleju. Cebulę smaż na średnim ogniu, aż do zrumienienia przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj posiekane ząbki czosnku i przesmaż przez około 2 minuty.
Do większego garnka wlej litr bulionu warzywnego lub drobiowego i dorzuć przygotowane wcześniej warzywa wraz z pokrojonymi ziemniakami. Niech całość gotuje się na średnim ogniu przez około 15 minut do 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby spód nie przywarł. Dodaj przyprawy, które są wskazane w opisie. Nie przesadź z tymiankiem.
Gdy ziemniaki zmiękną (mogą się przegotować, wpłyną na zagęszczenie zupy). Ostudź zupę, a następnie zblenduj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Jeżeli lubisz zabielaną zupę, to dodaj do niej czubatą łyżkę jogurtu i jeszcze raz podgotuj.
Odgrzewaj zupę przez kolejne 5 minut, regularnie mieszając, aby ser ściął się równomiernie.
Na suchą patelnię przełóż plastry boczku i smaż je przez około 3 minuty z każdej strony, do powstania chipsa z boczku. Dodaj do zupy wraz z grzankami i ciesz się pysznym daniem.