Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To taka wersja podstawowa, czasem dodaję jeszcze włoszczyznę przesmażoną na maśle. Można dodać też paprykę, zmniejszyć ilość bulionu, żeby powstało gęstsze danie - dużo pysznych wariacji na temat jednej zupy!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Usuwamy wierzchnie liście kapusty i szatkujemy całą główkę. Posiekaną umieszczamy w garnku, zalewamy bulionem do połowy wysokości kapusty – ona puści jeszcze swój sok. Kapustę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. W czasie, gdy kapusta się gotuje, sparzamy wrzątkiem pomidory, by łatwo zdjąć skórkę. Po obraniu blendujemy je na przecier.
Gdy kapusta będzie miękka (przy młodej gotowanie nie trwa długo, u mnie było to około 20-25 minut), dodajemy pomidory. Dodatkowo zagęszczamy całość koncentratem i zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy słodką papryką i do smaku pieprzem oraz solą. Koperek do zupy dodajemy zawsze na końcu, po zestawieniu garnka z palnika.