Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla koneserów dziczyzny ,miłośników dobrego smaku. Podczas przygotowywania pasztetu zostało mi sporo bulionu powstałego podczas jego przygotowywania. Nie lubię niczego marnować ,więc połączyłem bulion z jelenia z farszem kapuściano-grzybowym pozostałym z roladek. Kapuśniak wyszedł przepyszny.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104123
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2024
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5893
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5893
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104123
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2024
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5893
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5893
Składniki
Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy. Z mięsa zrobiłem pasztet. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Od całości odlewamy 1,2 l bulionu ,dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, kapustę ,boczek pokrojony w paski ,kiełbasę w plasterki i gotujemy całość do miękkości kapusty. Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy i dodajemy łyżkę mąki. Dolewamy odrobinę bulionu ,mieszamy i dodajemy do całości. Zagotowujemy.