Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25206

Dodano:

Odsłon: 5581

Propozycja na pożywną, smaczną i aromatyczną zupę z kiszonej kapusty na wywarze z żeberek i włoszczyzny. W zupie dominuje kwaskowa nuta połączona z delikatnością przecieru pomidorowego oraz aromatem żeberek i wędzonej szynki.

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g żeberek
  • 150 g wędzonej szynki
  • włoszczyzna
  • 4 ziemniaki
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z żeberek i włoszczyzny ugotować intensywny wywar z dodatkiem pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i liści laurowych.

  2. Kapustę kiszoną drobno pokroić.

    Na odrobinie oleju zeszklić cebule pokrojone w kostkę, a następnie dodać do niej również pokrojoną w kostkę szynkę wędzoną i chwilę razem przesmażyć.

    Ząbki czosnku drobno posiekać.

    Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.

  3. Z wywaru wyciągnąć włoszczyznę i żeberka, a następnie dodać do niego pokrojoną kapustę i czosnek oraz podsmażoną szynkę i cebulkę. Gotować do momentu aż kapusta nabierze odpowiedniej miękkości.

    Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, posiekany koperek i doprawić całość solą oraz pieprzem, zagotować, a następnie dodać ugotowane ziemniaczki.

    Gotowy kapuśniak podawać ze świeżą zieleniną i "żeberkową wkładką".

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń