Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was w sobotę u nas dziś kapuśniak na luźno do ziemniaków ugotowanych osobno. Szczerze to nie mam już pomysłów na obiady a tym bardziej jak mam tak straszne bóle kręgosłupa że nie chce się żyć. Mam nadzieję że zechcecie skorzystać z przepisu na kapustę jest smaczna a do tego zawsze to coś innego. Nie wiem jak wy ale ja z gotowaniem różnych dań bardzo często wracam do wspomnień dzieciństwa ale to już wiedzą osoby które śledzą mój blog.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 522
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 1747
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 534
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1856
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 522
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 1747
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 534
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1856
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody dodać umyte porcje rosołowe ( ja miałam mrożone ), wkroić w dowolne kawałki marchew oraz korzeń pietruszki. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso na porcjach będzie miękkie, w międzyczasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. Gdy porcje się gotują poszatkować kapustę słodką lub ja pokroić nożem. Jak już porcje są na pół miękkie dodać liście laurowe, ziela angielskie oraz przyprawę ulubioną uniwersalną.
Gdy już porcje rosołowe są dość miękkie, wyjąć je z wywaru aby ostygły. Do wywaru przełożyć całą poszatkowaną kapustę wymieszać i chwile pogotować. W międzyczasie gdy porcje ostygły oddzielić mięso od kości i takie poszarpane dodać do gotującej się kapusty. Całość gotować do pełnej miękkości kapusty. Na sam koniec gdy kapusta jest już dość miękka dodać świeżo pokrojony koper oraz majeranek, doprawić jeszcze według swego smaku, zagotować i zdjąć z ognia do takiej kapusty można również dodać kawałki wędzonych skór.
Tak ugotowana kapustę podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno i okraszonymi skwarkami usmażonymi z boczku wędzonego parzonego, można również jeść zmieszane ziemniaki razem z kapustą. Zawsze tak nam gotował dziadek jak również mama tylko z tym że skwarki robili ze słoniny, ale kiedyś to była słonina nie to co teraz cienka jak papier.