Do góry

Zupy Przepis na:

Kminkowy kapuśniak z grochem

Kminkowy kapuśniak z grochem

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 768

Dodano:

Odsłon: 839

Gdy za oknem zimno i ponuro, a wokół szaleją wirusy przychodzi ochota na danie z dużą dawką witaminy C, mocno rozgrzewające i jednocześnie pożywne. I tak ugotowałam mocno kminkowy kapuśniak z grochem z dużą ilością czosnku i papryką chili. Grzeje na prawdę mocno i jest przepyszny.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki grochu połówkowego
  • 2 garście mocno odciśniętej i drobno pokrojonej kiszonej kapusty
  • 2 łyżeczki kminku całego
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki ale bez konserwantów)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki papryczki chili
  • pieprz
  • Olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki kroję w grubą kostkę a marchewkę w półtalarki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewam trochę oleju, wrzucam ziemniaki i marchew, dodaję kminek i podsmażam kilka minut cały czas mieszając aby warzywa nie przywarły.

  2. Wlewam bulion warzywny i wsypuję groch. Gotuję do miękkości warzyw ok. 15 min. Po 15 min. Dodaję kapustę i gotuję jeszcze ok. 25-30 min.

  3. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i pieprz. Mój kapuśniak już nie potrzebował soli. Mieszam. Jak zupa jest za gęsta dodaję przegotowanej wody. Kapuśniak gotowy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń