Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12394
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1016
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4323
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 890
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1135
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4094
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12394
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1016
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4323
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 890
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1135
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4094
Składniki
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.
W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło 28. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
Do garnka z pomidorami wlewamy bulion (lub 700 ml wody i kostkę rosołową), doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem.
Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki koktajlowe, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! :)