Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 18
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 23
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 13
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 176
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 18
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 23
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 13
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 176
Składniki
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.
W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło 28. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
Do garnka z pomidorami wlewamy bulion (lub 700 ml wody i kostkę rosołową), doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii (kilka odkładamy do dekoracji). Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem.
Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki koktajlowe, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego! :)