Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy z Nas je lubi ale warto je jeść ponieważ bardzo dobrzy wpływają na Nasze zdrowie. Brokuły między innymi chronią Nas przed zachorowaniem na rak, wrzodami żołądka i anemią. Wpływają także na funkcjonowanie naszego wzorku i regulują poziom cukru we krwi.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1161
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1743
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5884
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1161
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1743
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5884
Składniki
Przygotowanie zupy krem z brokułów zaczynam od ugotowania gruszek. Do garnka z wodą dodajemy cukier i goździki następnie zagotowujemy i wkładamy gruszki. Przykrywamy przykrywką o mniejszej średnicy niż garnek aby gruszki były zanurzone w wodzie co pozwoli im na równomierne ugotowanie się. Gotujemy około 20 minut aż zmienią kolor i zmiękną. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dodajemy sól i pieprz ( ewentualnie ulubione zioła ), polewamy oliwą i wszystko mieszamy. Pieczemy około 10-15 minut aż zmienią kolor na złoty i będą chrupały.
Teraz czas na gotowanie zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy ziemniaki. Przez 5 minut podsmażamy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 10-15 minut. W między czasie dzielimy brokuły na różyczki i dodajemy je do garnka. Zupę gotujemy do miękkości brokuła. Następnie zupę doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy dodając śmietanę. I zupa krem z brokułów gotowa. Podajemy z pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i porozrywaną gorgonzolą. Smacznego!