Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy z Nas je lubi ale warto je jeść ponieważ bardzo dobrzy wpływają na Nasze zdrowie. Brokuły między innymi chronią Nas przed zachorowaniem na rak, wrzodami żołądka i anemią. Wpływają także na funkcjonowanie naszego wzorku i regulują poziom cukru we krwi.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5474
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11922
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1401
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5474
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11922
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1401
Składniki
Przygotowanie zupy krem z brokułów zaczynam od ugotowania gruszek. Do garnka z wodą dodajemy cukier i goździki następnie zagotowujemy i wkładamy gruszki. Przykrywamy przykrywką o mniejszej średnicy niż garnek aby gruszki były zanurzone w wodzie co pozwoli im na równomierne ugotowanie się. Gotujemy około 20 minut aż zmienią kolor i zmiękną. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dodajemy sól i pieprz ( ewentualnie ulubione zioła ), polewamy oliwą i wszystko mieszamy. Pieczemy około 10-15 minut aż zmienią kolor na złoty i będą chrupały.
Teraz czas na gotowanie zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy ziemniaki. Przez 5 minut podsmażamy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 10-15 minut. W między czasie dzielimy brokuły na różyczki i dodajemy je do garnka. Zupę gotujemy do miękkości brokuła. Następnie zupę doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy dodając śmietanę. I zupa krem z brokułów gotowa. Podajemy z pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i porozrywaną gorgonzolą. Smacznego!