Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z cukinii z serkiem topionym to wyjątkowo kremowa i aromatyczna zupa pełna czosnku, ziół i cebuli. Wspaniale rozgrzeje w chłodniejsze, jesienne dni. Przypadnie do gustu nawet najmłodszym, którzy zazwyczaj nie przepadają za warzywami. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca i co najważniejsze – prosta i szybka w przygotowaniu!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 26
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2603
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 756
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1542
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14058
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 26
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2603
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 756
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1542
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14058
Składniki
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez ok. 5 minut do miękkości. Dołóż posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Cukinię umyj i odetnij końcówki. Pokrój ją na plasterki, a następnie na ćwiartki. Dołóż ją do garnka. Wlej także bulion i dopraw całość do smaku.
Zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek i gotuj zupę przez 15-20 minut, do miękkości cukinii.
Dodaj topiony serek pokrojony w drobną kostkę. Mieszaj do rozpuszczenia.
Blenderem zanurzeniowym zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Alternatywnie możesz przelać ją po lekkim ostudzeniu do malaksera, zmiksować i przenieść z powrotem do garnka.
Na koniec dodaj sok z cytryny i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Krem z cukinii z serkiem topionym rozlej do misek i udekoruj grzankami, gotowanym mięsem i świeżymi ziołami. Podawaj na gorąco.