Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie kojarzy się z naszą polską jesienią, jak dynia. Ten cudowny, rozgrzewający krem z dodatkiem curry zachwyci każdego konesera tego warzywa. Na zdjęciu możecie zauważyć, że dla ozdoby dodałem owoc granatu. Z czystej ciekawości spróbowałem takiego połączenia, który przypadł mi do gustu. Bardzo przypadł, że aż polecę Wam skosztować Arek Gie
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10348
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12784
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10348
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12784
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Składniki
Warzywa z włoszczyzny obieramy, kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka.
Miąższ dyni kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i zalewamy zimną wodą (tak by zakryła warzywa).
Garnek wstawiamy na włączony palnik, zagotowujemy warzywa i zmniejszamy płomień. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania dodajemy przyprawy- curry, estragon i tymianek, a pod koniec gotowania rozgniecione nożem, ząbki czosnku. Zupę studzimy, po czym blendujemy na gładko i przecieramy przez drobne sito.
Do kremu dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i wstawiamy na płomień w celu podgrzania.
Całość oprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.