Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sobotę, jeśli tylko mam okazję, jadę po świeże warzywa na plac targowy. Od lat kupuję je u tej samej osoby, bo zawsze są pierwszego gatunku. Tym razem na mojej liście były pomidory, papryki, jabłka, gruszki, śliwki. Wróciłam z ponad kilową piękną dynią odmiany Butternut Orange. Wiedziałam, że na pewno jest lekko słodkawa, trochę mdła sama w sobie i...że będzie zupa :-) Lubię kuchnię, która łamie schematy i szuka ciekawych kontrastów, więc w mojej wersji kremu z dyni pojawił się wyrazisty w smaku ser Gorgonzola. Całość okraszona świeżo prażonymi ziarnami słonecznika.
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 435
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2249
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38661
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1353
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 435
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2249
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38661
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1353
Składniki
Papryki umyć, oczyścić, pokroić na ćwiartki. Dynię obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na mniejsze części. Wyłożyć warzywa na blachę z pergaminem do pieczenia, skropić olejem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 20 - 30 minut, aż skórka papryk zacznie się przypalać.
Lekko przestudzone papryki obrać ze skórki, warzywa przełożyć do garnka i zblendować na gładką masę. Dodać trochę wody, pokruszyć kostkę rosołową, zagotować. Jeśli zupa będzie za gęsta, podlać jeszcze odrobiną wody. Dodać pokruszony ser, gotować chwilę, aż się rozpuści.
Przyprawić pieprzem, papryką, ziołami. Na końcu dodawać sól ze względu na smak sera pleśniowego. Na suchej patelni uprażyć garść łuskanego słonecznika na złoty kolor. Posypać nim porcję zupy tuż przed podaniem. Serwować z szaszłykami z mini kulek mozarelli, zielonych oliwek nadziewanych papryką i groszku ptysiowego. Smacznego.