Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dodatek chrupiącego boczku nadaje jej świetny smak.
Składniki
Dymkę wraz ze szczypiorkiem myjemy i drobno kroimy. Trochę szczypiorku odkładamy do dekoracji. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy dymkę ze szczypiorkiem oraz czosnek. Dodajemy groszek, bazylię i smażymy 3-5 min. od czasu do czasu mieszając.
Bulion zagotowujemy dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy na średnim ogniu 20 minut. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zagotowujemy. Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka mieszając i gotujemy 2 minuty. Dodajemy sos chrzanowy, mieszamy. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem pokrojonym na paseczki (może być też szynka), posypujemy szczypiorem i ozdabiamy kleksem śmietany. Smacznego!