Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z zielonego groszku z boczkiem

Krem z zielonego groszku z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2167

Dodano:

Odsłon: 429

Zupa, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dodatek chrupiącego boczku nadaje jej świetny smak.

Składniki

  • Zielony groszek - mrożony - 1 opakowanie (450 g)
  • Dymka ze szczypiorkiem - 2 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bulion - 3 szkl.
  • Śmietana kremówka - 50 ml
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - do smaku
  • Cukier - szczypta
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Sos chrzanowy - 2 łyżki
  • Boczek wędzony surowy - 50 g
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dymkę wraz ze szczypiorkiem myjemy i drobno kroimy. Trochę szczypiorku odkładamy do dekoracji. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy dymkę ze szczypiorkiem oraz czosnek. Dodajemy groszek, bazylię i smażymy 3-5 min. od czasu do czasu mieszając.

  2. Bulion zagotowujemy dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy na średnim ogniu 20 minut. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zagotowujemy. Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka mieszając i gotujemy 2 minuty. Dodajemy sos chrzanowy, mieszamy.

    Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem pokrojonym na paseczki (może być też szynka), posypujemy szczypiorem i ozdabiamy kleksem śmietany.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń