Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowna kremowa zupa z kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2947
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2947
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem. Warzywa umyj i pokrój.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kawałki kurczaka i smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, pieczarki, marchewkę, posiekany czosnek i smaż około 3 minut. Następnie wlej do garnka bulion lub rosół, dopraw oregano, tymiankiem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut.
Kiedy zupa się gotuje roztop na patelni masło, wsyp mąkę i smaż około 2 minut cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie powoli dolewaj mleka cały czas mieszając. Gotuj wszystko do momentu, aż powstanie lekko gęstawa masa. Wlej gotową masę do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podczas ostatniej minuty gotowania zupy dodaj szpinak.