Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa zupa z pieczarek to klasyczna, smaczna zupa, o głębokim smaku, która idealnie nadaje się na chłodniejsze dni. Smażone pieczarki świetnie komponują się z delikatnym, kremowym smakiem zupy, a ziemniaki sprawiają, że jest wyjątkowo sycąca. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub ciepła zupa między posiłkami. Nie obawiaj się dodać do niej kilku dodatkowych przypraw z tego przepisu, dzięki małym dodatkom, wyjdzie aromatyczna i pełna smaku.
garnek, blender, deska do krojenia, praska
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1362
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3525
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1174
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1362
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3525
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1174
Składniki
Pieczarki opłucz i oczyść, a następnie pokrój na plastry.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj na drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki i smaż do lekkiego podsmażenia, przez około 5 minut. Część pieczarek - około 1/5 - odłóż na bok, a do reszty dodaj łyżkę mąki i podsmażaj kolejną minutę.
Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i dolej bulionu. Dopraw gotującą się zupę tymiankiem, solą, pieprzem oraz dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15 minut. Gdy ziemniaki już zmiękną, zacznij blendować składniki.
Zupę zdejmij z ognia i za pomocą blendera doprowadź do gładkiej masy. Dodaj śmietankę i zmiksuj składniki. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj śmietankę (100 ml) i ponownie zmiksuj zupę. Zblendowaną zupę raz jeszcze podgrzej przez kilka minut, ale nie doprowadź do wrzenia. Dodaj odrobinę soku z cytryny. Posmakuj zupę i ewentualnie dodaj potrzebne przyprawy.
Zupę krem z pieczarek podawaj z grzankami, dodatkiem smażonych grzybów oraz posyp natką pietruszki lub koperkiem.