Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa zupa z pieczarek to klasyczna, smaczna zupa, o głębokim smaku, która idealnie nadaje się na chłodniejsze dni. Smażone pieczarki świetnie komponują się z delikatnym, kremowym smakiem zupy, a ziemniaki sprawiają, że jest wyjątkowo sycąca. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub ciepła zupa między posiłkami. Nie obawiaj się dodać do niej kilku dodatkowych przypraw z tego przepisu, dzięki małym dodatkom, wyjdzie aromatyczna i pełna smaku.
garnek, blender, deska do krojenia, praska
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34150
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1353
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34150
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1353
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Składniki
Pieczarki opłucz i oczyść, a następnie pokrój na plastry.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj na drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki i smaż do lekkiego podsmażenia, przez około 5 minut. Część pieczarek - około 1/5 - odłóż na bok, a do reszty dodaj łyżkę mąki i podsmażaj kolejną minutę.
Do garnka wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i dolej bulionu. Dopraw gotującą się zupę tymiankiem, solą, pieprzem oraz dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15 minut. Gdy ziemniaki już zmiękną, zacznij blendować składniki.
Zupę zdejmij z ognia i za pomocą blendera doprowadź do gładkiej masy. Dodaj śmietankę i zmiksuj składniki. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj śmietankę (100 ml) i ponownie zmiksuj zupę. Zblendowaną zupę raz jeszcze podgrzej przez kilka minut, ale nie doprowadź do wrzenia. Dodaj odrobinę soku z cytryny. Posmakuj zupę i ewentualnie dodaj potrzebne przyprawy.
Zupę krem z pieczarek podawaj z grzankami, dodatkiem smażonych grzybów oraz posyp natką pietruszki lub koperkiem.