Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja aromatycznej zupy z niewielkimi, za to przepysznymi, krewetkami indyjskimi zatopionymi w morzu mleka kokosowego. Zamiast z makaronem ryżowym podałam ją ze wstążkami z cieniutkich i elastycznych naleśników, które wcześniej usmażyłam. Doprawiłam - jak na mnie - delikatnie: chilli i harrisy użyłam tylko tyle, by delikatnie drapało w gardle. Zapraszam, jeśli lubicie kulinarne podróże i smaki nieoczywiste.
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 167
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 25
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 133
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 167
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 25
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 133
Składniki
Najlepiej wcześniejszego wieczora zostawić krewetki, by swobodnie się rozmroziły, przepłukać delikatnie i odcedzić na sicie. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło, wrzucić krewetki i czosnek, przesmażać około 6 minut. Nie trzeba solić. Zdjąć z ognia.
Na 1 łyżce oleju kokosowego przesmażyć wcześniej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki; lekko osolić. Do garnka wlać wodę lub bulion, doprowadzić do wrzenia (jeśli zdecydowaliście się na opcję numer jeden, wrzućcie kostkę rosołową drobiową). Mleko kokosowe mocno wstrząsnąć przed otwarciem puszki, dolać i wymieszać. Limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, dodać do garnka, wlać sok z połowy owocu. Papryczkę pokroić w talarki i wrzucić razem z nasionami. Dodać harrisę, sos rybny, trawę cytrynową i gotować kilka minut. Wrzucić usmażone pieczarki, krewetki (wraz z masłem) i osączoną kukurydzę. Zupę gotować na niewielkim ogniu kilka minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Kolendrę pokroić i dodać do całości tuż przed zdjęciem z ognia. Naleśniki pokroić w paseczki dowolnej grubości, aby imitowały makaron. Wykładać do miseczek i zalewać aromatyczną zupą. Dekorować listkami kolendry, cząstkami limonki i ostrą papryczką.