Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ugotowanie zupy jest proste, choć nieco czasochłonne. Krupnik według tego przepisu ma tradycyjny, niesamowity smak taki jak dawniej. Zupa jest obfita, pożywna i zdrowa. Ugotowanie od podstaw rosołu na żeberkach i włoszczyźnie daje bogaty i niezwykle pyszny smak. Mój przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać, aby uczynić ten krupnik swoim własnym.
Polecam.
Odsłon: 319
Polecam.
Odsłon: 319
Składniki
Krok 1. Z włoszczyzny, przypraw i żeberek ugotować 2 litry rosołu, przecedzić go, mięso wyjąć, obrać z żeberek i drobno pokroić. Marchew i korzeń pietruszki pokroić w plastry i zostawić do krupniku. W tym samym czasie kaszę jęczmienną starannie wypłukać gorącą wodą, zalać w garnku 2 szklankami wody, dodać tłuszcz, posolić, zagotować i rozklejać na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę, uzupełniając w razie konieczności wywarem z żeberek.
Krok 2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do przecedzonego rosołu, ugotować z kminkiem. Następnie dodać ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokrojoną w plastry marchew i korzeń pietruszki z rosołu, doprawić do smaku i chwilę razem gotować. W razie konieczności uzupełnić gorącą wodą, na koniec dodać posiekany koperek, przed podaniem krupnik na żeberkach można zaprawić śmietaną. Mam nadzieję, że przepis na krupnik jęczmienny na żeberkach spodoba się Tobie i Twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Miłego gotowania!