Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik jęczmienny na żeberkach

Krupnik jęczmienny na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 4371

Dodano:

Odsłon: 586

Ugotowanie zupy jest proste, choć nieco czasochłonne. Krupnik według tego przepisu ma tradycyjny, niesamowity smak taki jak dawniej. Zupa jest obfita, pożywna i zdrowa. Ugotowanie od podstaw rosołu na żeberkach i włoszczyźnie daje bogaty i niezwykle pyszny smak. Mój przepis opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać, aby uczynić ten krupnik swoim własnym.

Składniki

  • 500g żeberek wieprzowych
  • 500g włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
  • Przyprawy do rosołu: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, liście selera, lubczyk
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej + 2 szklanki wody
  • 2 łyżki tłuszczu
  • około 500g ziemniaków
  • sól, pieprz
  • szczypta nasion kminku
  • posiekany koperek
  • śmietana do zaprawienia przed podaniem
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krupnik jęczmienny na żeberkach

Przygotowanie

  1. Krok 1.
    Z włoszczyzny, przypraw i żeberek ugotować 2 litry rosołu, przecedzić go, mięso wyjąć, obrać z żeberek i drobno pokroić. Marchew i korzeń pietruszki pokroić w plastry i zostawić do krupniku.
    W tym samym czasie kaszę jęczmienną starannie wypłukać gorącą wodą, zalać w garnku 2 szklankami wody, dodać tłuszcz, posolić, zagotować i rozklejać na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę, uzupełniając w razie konieczności wywarem z żeberek.

  2. Krok 2.
    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do przecedzonego rosołu, ugotować z kminkiem. Następnie dodać ugotowaną kaszę jęczmienną oraz pokrojoną w plastry marchew i korzeń pietruszki z rosołu, doprawić do smaku i chwilę razem gotować. W razie konieczności uzupełnić gorącą wodą, na koniec dodać posiekany koperek, przed podaniem krupnik na żeberkach można zaprawić śmietaną.
    Mam nadzieję, że przepis na krupnik jęczmienny na żeberkach spodoba się Tobie i Twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń