Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną

Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11578

Dodano:

Odsłon: 3634

Krupnik, dla wielu koszmar dzieciństwa:). Nie lubię krupniku, w którym znaleźć można jedynie marchewkę, pietruszkę, kaszę i ziemniaki a całość jest mdła. Prawdziwy i smaczny krupnik ma dużo warzyw i wyrazisty smak. Kaszę jęczmienną zamieniłam na jaglaną, która jest bardziej neutralna w smaku, przez co krupnik ma więcej zwolenników.

Składniki

  • 300g żeberek wieprzowych
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną

Przygotowanie

  1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.

  2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki, gotujemy kolejne 15 minut.

  3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń