Propozycja treściwej zupki na chłodne dni. :)
krupnik z grzybami
Składniki
- 100 g kaszy pęczak
- 3 pieczarki
- ok 3-4 świeżych grzybów leśnych
- ok 50 g grzybów suszonych
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- mały seler
- por
- szalotka
- ząbek czosnku
- pietruszka
przyprawy
- sól
- pieprz w ziarnach
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego ze słoiczka
dodatkowo
- jogurt śmietankowy do zabielenia
- szczypiorek do posypania
- ok 2 łyżek oleju do smażenia
- ok 2 łyżek masła do smażenia
Składniki
- 100 g kaszy pęczak
- 3 pieczarki
- ok 3-4 świeżych grzybów leśnych
- ok 50 g grzybów suszonych
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- mały seler
- por
- szalotka
- ząbek czosnku
- pietruszka
przyprawy
- sól
- pieprz w ziarnach
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego ze słoiczka
dodatkowo
- jogurt śmietankowy do zabielenia
- szczypiorek do posypania
- ok 2 łyżek oleju do smażenia
- ok 2 łyżek masła do smażenia

Etapy przygotowania
Warzywa umyć, obrać. Przygotować bulion z marchwi, selera, pietruszki, pora, suszonych grzybów oraz przypraw. Gotować na małym ogniu.

W tym czasie pokroić w kostkę szalotkę, ziemniaki oraz świeże grzyby i pieczarki.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć ziemniaki, posolić. Odstawić.

Następnie rozgrzać masło i przesmażyć grzyby, pieczarki, szalotkę oraz czosnek. Odstawić.

Marchew oraz pietruszkę z bulionu pokroić w plastry. Dodać do zupy wraz z wcześniej smażonymi warzywami oraz kaszą. Gotować do miękkości kaszy. Zupę podawać z jogurtem oraz szczypiorkiem. Smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18466
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18466



Składniki
- 100 g kaszy pęczak
- 3 pieczarki
- ok 3-4 świeżych grzybów leśnych
- ok 50 g grzybów suszonych
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- mały seler
- por
- szalotka
- ząbek czosnku
- pietruszka
- sól
- pieprz w ziarnach
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego ze słoiczka
- jogurt śmietankowy do zabielenia
- szczypiorek do posypania
- ok 2 łyżek oleju do smażenia
- ok 2 łyżek masła do smażenia
Warzywa umyć, obrać. Przygotować bulion z marchwi, selera, pietruszki, pora, suszonych grzybów oraz przypraw. Gotować na małym ogniu.
W tym czasie pokroić w kostkę szalotkę, ziemniaki oraz świeże grzyby i pieczarki.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć ziemniaki, posolić. Odstawić.
Następnie rozgrzać masło i przesmażyć grzyby, pieczarki, szalotkę oraz czosnek. Odstawić.
Marchew oraz pietruszkę z bulionu pokroić w plastry. Dodać do zupy wraz z wcześniej smażonymi warzywami oraz kaszą. Gotować do miękkości kaszy. Zupę podawać z jogurtem oraz szczypiorkiem. Smacznego! :)
Jaki pyszny krupnik, dodatek grzybów jest świetnym pomysłem🤩
Pomysłowo z grzybkami i smacznie.;)