Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik to jedna z popularniejszych zup. W domu robię ją często, ale czasem zdarza mi się dorzucić do niej jakiś składnik, który trochę zmodyfikuje smak. I tak dziś wylądowały w nim suszone grzyby :)
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 20
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 2137
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 3309
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 20
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 2137
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 3309
Składniki
Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia - a najlepiej na całą noc. Bulion podgrzewamy, wsypujemy kaszę, gotuję chwilę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki i wrzucamy do zupy. Na końcu dodajemy namoczone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy, gdyby trzeba było dolać do krupniku). Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wodę, w których moczyły się grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.