Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik to jedna z popularniejszych zup. W domu robię ją często, ale czasem zdarza mi się dorzucić do niej jakiś składnik, który trochę zmodyfikuje smak. I tak dziś wylądowały w nim suszone grzyby :)
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20598
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2291
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 46
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20598
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2291
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 46
Składniki
Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia - a najlepiej na całą noc. Bulion podgrzewamy, wsypujemy kaszę, gotuję chwilę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki i wrzucamy do zupy. Na końcu dodajemy namoczone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy, gdyby trzeba było dolać do krupniku). Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wodę, w których moczyły się grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.