Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nie może zabraknąć w nim kaszy oraz oczywiście mięsnego wywaru. Niepowtarzalnego aromatu dodadzą mu natomiast suszone grzyby. Sprawdź, w jaki sposób przygotowuje go Ewa Wachowicz. Przepis pochodzi z 474. odcinka programu "Ewa gotuje".
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1352
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1816
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 298
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 613
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1352
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1816
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 298
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 613
Składniki
Skrzydełka wrzucić do garnka z zimną wodą. Dodać suszone grzyby. Jeśli zebraliśmy je sami i zostały dokładnie oczyszczone, to nie trzeba ich płukać. Susz kupiony w sklepie lepiej namoczyć, a wodę odlać, aby pozbyć się resztek piasku. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Przykryć i gotować przez pół godziny.
Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Wsypać kaszę i pod przykryciem gotować przez 20 minut.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zabielić śmietaną, wcześniej warto ją zahartować odrobiną gorącej zupy. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.