Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pomidorowa to tradycja polskiej kuchni. Każdy ma swój typ tej zupy oraz serwowanych z nią dodatków. Jedni kochają ją jeść z ryżem, a inni z makaronem lub ziemniakami. Moja propozycja to pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem ryżu, czerwonej papryki i suszonej cebulki, gotowana na intensywnym wywarze drobiowo - warzywnym. Smak podkreśla pieprz cayenne oraz lubczyk ;) Zupa jest pożywna, sycąca i niezwykle aromatyczna.
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 109
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 73
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5593
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6839
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 109
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 73
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5593
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6839
Składniki
Na początku przygotowujemy wywar z włoszczyzny oraz części kurczaka z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i szczypty lubczyku. Wywar możemy przygotować dzień wcześniej.
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, a na oliwie z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem przesmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy także drobno pokrojone ząbki czosnku, a następnie odstawiamy na chwilę zawartość patelni.
Marchewki kroimy w krążki i podsmażamy je delikatnie na oliwie z oliwek, dzięki czemu wydobędziemy z nich więcej smaku.
Do wywaru dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy podsmażone warzywa oraz przyprawy: lubczyk, rozmaryn, słodką paprykę i suszoną cebulkę. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości przez marchewkę.
Na koniec zupę doprawiamy pieprzem czarnym oraz cayenne (ilość wedle upodobań), szczyptą cukru brzozowego, słodkim sosem sojowym i solą. Całość zabielamy śmietaną, uprzednio zahartowaną chochelką gorącej zupy, dodajemy ryż, ponownie zagotowujemy i gotowe! Życzę smacznego! :)