Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantna zupa z soczewicy

Pikantna zupa z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2576

Dodano:

Odsłon: 7797

Dobra zupka z ciekawymi przyprawami :)

Składniki

  • oliwa z oliwek, 1łyżka
  • masło, 1 łyżka
  • cebula pokrojona w kostkę, 1
  • sól, do smaku
  • kmin ziarna, 1 łyżeczka
  • kolendra ziarna, 1 łyżeczka
  • łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę, 1sztuka
  • marchewka starta, 1
  • świeży, starty imbir, 2 łyżki
  • ząbek czosnku ziażdżoy, 1
  • Gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
  • cynamon zmielony, 1/4 łyżeczki
  • kurkuma zmielona, 1/4 łyżeczki
  • chilli, 1/4 łyżeczki
  • sos sojowy, 1 łyżeczka
  • cukier, 1 łyżeczka
  • duży pomidor pokrojony w kostkę, 1
  • soczewica z puszki, odsączona, 1 1/2 szklanki
  • wywar z warzyw lub bulion z kurczaka, 3 1/2 szklanki
  • liście laurowe, 2
  • jogurt naturalny, 2/4 szklanki
  • świeża posiekana bazylia, 1 łyżka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pikantna zupa z soczewicy

Przygotowanie

  1. W dużym garnku podgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę i posolić. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli.

  2. W moździerzu ubić i utrzeć ziarna kminu i kolendry. Do garnka dodać seler, marchewkę, imbir, czosnek, gałkę muszkatołową, cynamon, chili, kurkumę oraz utarte ziarna kminu i kolendry. Gotować na małym ogniu ok 10 minut.

  3. Dodać sos sojowy,cukier, pomidora, soczewicę, liście laurowe, wywar i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20 minut. Następnie zupę zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Wyjąć liście laurowe i dodać jogurt i bazylie. Przed podaniem podgrzać na małym ogniu. Zupę podawać z pumperniklem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kleopatra93 17 grudnia 2013 Specjalnie założyłam konto, żeby dodać komentarz. Zupa jest WSPANIAŁA <3
Długo szukałam przepisu na właśnie taką zupkę i ten jest od dziś moim ulubionym :) Trochę zmodyfikowałam przepis, ale to nic, dziękuję, że z Twoją pomocą mogłam ugotować najlepszą zupę pod słońcem! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 29 maja 2012 Bardzo pyszna zupa,widniała też kiedyś w moim profilu,więc gorąco polecam.
Ps.Jest najlepszym lekarstwem na kaca ;) często jadałam ją w marocco.Pycha!! i 5+ za przypomnienie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

frankania 25 kwietnia 2012 Mniam! Masz bardzo fajne przepisy!!! Dzieki!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń