Do góry

Zupy Przepis na:

Przepis na zupę dyniową Magdy Gessler. To hit tej jesieni

Przepis na zupę dyniową Magdy Gessler. To hit tej jesieni

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 2558

Dodano:

Odsłon: 25866

O tej porze roku dynia bezsprzecznie króluje na naszych stołach. Jednym z najlepszych sposobów na jej wykorzystanie jest przygotowanie kremowej i sycącej zupy. Przetestujcie przepis Magdy Gessler, którym zachwyciły się już tysiące Polaków.

Składniki

  • 1,5 kg obranej dyni (samego miąższu)
  • Szklanka mleka
  • Szklanka bulionu, np. warzywnego
  • Szklanka śmietanki kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki łuskanych pestek dyni
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól morska
  • Biały pieprz
  • Natka pietruszki do przystrojenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przepis na zupę dyniową Magdy Gessler. To hit tej jesieni

Przygotowanie

  1. Oczyszczony środek dyni pokrój w kostkę. Włóż do garnka, dodaj mleko i bulion. Dosyp szczyptę soli i gotuj na średnim ogniu do miękkości dyni.

  2. Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobno pokrój. Dodaj do zupy i całość chwilę gotuj. Następnie zmiksuj wszystko blenderem.

  3. Dodaj do zupy śmietankę kremówkę, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Lekko wymieszaj.

  4. Nasiona dyni upraż na suchej patelni.  

  5. Podawaj zupę krem z uprażonymi nasionami dyni i natką pietruszki. Możesz również podać ją z prostymi grzankami z chleba. Niebo w gębie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Arturf 27 października Raz już jadłem u tej Pani, dziękuję nigdy więcej

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Strangers 27 października na takie ilości dyni i mleka/śmietany tylko szczypta gałki ????

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ola1984 21 października Przepyszna propozycja na jesienny obiad :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń