Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest nieco pracochłonna, ale warto. Kiedy pytam moje dzieci na jaką zupę mają ochotę, zgodnym chórem odpowiadają "Na kartoflankę". Jest pożywna, więc świetnie nadaje się na jednodaniowy obiad
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 635
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1329
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458162
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2341
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 635
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1329
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458162
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2341
Składniki
Do garnka wrzucamy wędzone kości, zalewamy zimną wodą, stawiamy na gazie. Obieramy włoszczyznę i kroimy w dość duże kawałki. Obieramy 4 ząbki czosnku. Kiedy wywar z kości zawrze wrzucamy kostkę rosołową i pół łyżki vegety. Potem dorzucamy warzywa, razem z czosnkiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Cebulę i boczek też kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojony boczek, po kilku minutach dodajemy cebulkę.
Z wywaru wyciągamy kości i wszystkie jarzyny, wrzucamy ziemniaki i dodajemy 1 przeciśnięty ząbek czosnku, grzybki i liscie laurowe i doprawiamy do smaku
Zanim ziemniaki zmiękną oddzielamy mięso od kości, marchewkę kroimy w kostkę i przygotowujemy ciasto na kluseczki (mieszamy przesianą mąkę z jajkiem. Jeśli ciasto jest za suche to dodajemy trochę ciepłej wody)
Kiedy ziemniaki są już miękkie ciasto odrywamy po kawałeczku i rolujemy malutkie wałeczki, wrzucamy do zupy, potem dodajemy pokrojoną marchewkę, mięsko z kości, boczek z cebulką.
Gotujemy aż kluseczki wypłyną, dodajemy koperek. Po zdjęciu z ognia zabielamy śmietana