Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół, to takie danie, które zawsze będzie mi się kojarzyć z rodzinnym domem, to smak jak u mamy. Bardzo często wykorzystywane przeze mnie na niedzielny czy uroczysty obiad, ponieważ jest uniwersalny, na można go podać na różne sposoby. Najlepszy oczywiście gorący, a w dodatku bardzo przydatny w okresach gdy dopadnie przeziębienie. Przez lata uczyłam się, jego struktury, żeby był klarowny, próbowałam wielu sposobów. Wykorzystywałam różne mięsiwo do tego, bo smak rosołu zależy od jakości i ilości mięsa, aż w końcu dopadłam jeden przepis wg którego robię do tego.
...ale pyszny.
Odsłon: 724
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 86
Polecam.
Odsłon: 632
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 369
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 170
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5143
...ale pyszny.
Odsłon: 724
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 86
Polecam.
Odsłon: 632
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 369
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 170
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5143
Składniki
Warto jeszcze zwrócić uwagę na początku na to, że rosół i inne zupy najlepiej gotować w wąskich,a wysokich garnkach, bo mniej wyparują. Gdy zdecydujemy, które mięsko należy wybrać ( ja wybrałam mięso wołowe) myjemy je dokładnie. W dużym garnku zalewamy je zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Mięso ma się gotować 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę w całości czyli marchew, pietruszkę, seler. Wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego. Ja chciałam dodatkowo uzyskać złotawy kolor rosołu, więc dodałam trochę wierzchniej łupiny z cebuli. Proponuje także dodać pół główki kapusty włoskiej albo dwa kwiatki kalafiora, bo naprawdę dodają bardzo dobrego smaku. Jeśli chcecie zamiast kapusty użyć kalafiora to trzeba go najpierw sparzyć, i dorzucić do rosołu dopiero pół godziny przed wydaniem dania na stół. Po godzinie dodajemy mięso. Tak jak wspominałam już smak i jakość rosołu, a także czas jego gotowania, zależy od rodzaju mięsa. Rosół z mięsa wołowego, wieprzowego i z kury gotujemy kolejne 3 godziny, a z cielęciny kolejne 2 godziny. Przed podaniem rosół odstawiamy z ognia, żeby się sklarował. Na talerze możemy wyłożyć również drobno posiekanej natki. ja przeważnie do rosołu daję makaron nitki, ale śmiało można dodać ryż lub kaszę gryczaną, pamiętam jak moja mama podawała też rosół z ziemniakami. Dodatki przygotowujemy odpowiednio wcześniej wg przepisu.