Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół domowy z kurczaka

Rosół domowy z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 592

Dodano:

Odsłon: 464

najbardziej tradycyjny i rozgrzewający, po prostu król polskich zup!

Składniki

  • Kurczak mniejszy lub ½ dużego
  • 2 marchewki
  • 1pietruszka
  • 1/3 korzenia selera
  • Natka pietruszki
  • ¼ pora
  • Ziele angielski (kilka)
  • łyżka stołowa gotowej przyprawy typu „warzywko”
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć i pokroić na części, włożyć do dużego garnka, zalać ok. 3-4 litrami zimnej wody i odstawić na jakieś. 10 minut.
    W tym czasie obrać, umyć pokroić na cząstki warzywa.
    Garnek z kurczakiem postawić na małym ogniu. Wrzucić ziarenka ziela angielskiego i warzywa.

  2. Gotować pod przykryciem ale uwaga pokrywka musi delikatnie odstawać. Rosół gotuje się delikatnie a nie powinien wrzeć. Pook.30 minutach należy zebrać (i wyrzucić) z wiechu burzyny. Całość gotuję dalej ok. godziny , mniej więcej w połowie tego czasu doprawiam przyprawą.
    Rosół podajemy zawsze gorący ! Ja tradycyjnie z makaronem „domowym”
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń