Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywny, esencjonalny rosół na ogonach wołowych z pierożkami z mięsem z tychże ogonów. Danie bardzo czasochłonne ale warte zachodu....
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 73
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 223
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 97
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 477
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 73
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 223
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 97
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 477
Składniki
Ogony wołowe włożyć do sporego garnka, zalać zimną wodą(tylko żeby przykryła mięso), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zebrać szumy.
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać, por dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Warzywa przełożyć do garnka, dodać sól, pieprz, lubczyk, kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 3,5-4 godziny aż mięso zacznie odchodzić od kości. Marchewkę wyciągnąć z rosołu odpowiednio wcześniej, żeby się nie rozgotowała.
Z ugotowanych ogonów usunąć kości, mięso zemleć w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, wsypać majeranek i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać około 250 ml gorącej wody, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Kieliszkiem lub szklanką o małej średnicy wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżeczką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Do talerzy nakładać porcje pierożków i pokrojoną marchewkę, zalać rosołem, posypać natką pietruszki.