Do góry

Zupy Przepis na:

rosół wołowy z pierożkami

rosół wołowy z pierożkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 2530

Dodano:

Odsłon: 344

Intensywny, esencjonalny rosół na ogonach wołowych z pierożkami z mięsem z tychże ogonów. Danie bardzo czasochłonne ale warte zachodu....

Składniki

  • ogony wołowe - około 2kg
  • marchewka - 2 szt
  • seler - 1 szt
  • por - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • świeży lubczyk - 1 gałązka
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone - pół łyżeczki
  • cebula - 1 szt
  • olej - 1 łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
rosół wołowy z pierożkami

Przygotowanie

  1. Ogony wołowe włożyć do sporego garnka, zalać zimną wodą(tylko żeby przykryła mięso), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zebrać szumy.

  2. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać, por dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Warzywa przełożyć do garnka, dodać sól, pieprz, lubczyk, kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 3,5-4 godziny aż mięso zacznie odchodzić od kości. Marchewkę wyciągnąć z rosołu odpowiednio wcześniej, żeby się nie rozgotowała.

  3. Z ugotowanych ogonów usunąć kości, mięso zemleć w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, wsypać majeranek i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem.

  4. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać około 250 ml gorącej wody, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.

  5. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Kieliszkiem lub szklanką o małej średnicy wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżeczką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.

  6. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  7. Do talerzy nakładać porcje pierożków i pokrojoną marchewkę, zalać rosołem, posypać natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 03 września Wow, doceniamy bardzo za wysiłek! Rosół musiał być niezwykle aromatyczny. Świetna propozycja - dziękujemy za przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń