Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z gęsi

Rosół z gęsi

Autor:

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14227

Dodano:

Odsłon: 132

Niezwykle intensywny w smaku.

Składniki

  • Gęś bez piersi i udek plus podroby, u mnie 0,5 kg żołądków gęsich
  • warzywa bulionowe:
  • cebula, por zielona część, marchew, pietruszka, seler kawałek, czosnek
  • grzyb suszony
  • zielenina: natka selera, pietruszki, lubczyku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół z gęsi

Przygotowanie

  1. Korpus i żołądki dałam do gara. Warzywa obrałam i też dodałam. Cebulę opaliłam na gazie. Dodałam przyprawy i zieleninę. Zostawiłam kilka gałązek natki pietruszki i lubczyku do posypania na końcu. Całość zalałam wodą i gotowałam 2 godziny.
    W między czasie zdjęłam łyżką nadmiar wygotowanego tłuszczu.
    Gotowe!

    U mnie rosół obowiązkowo podawany jest z lanymi kluskami.
    Do rosół po wyłączeniu ognia dodałam posiekaną zieleninę.
    U mnie rosół podaje się z gotowanym mięsem.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń