Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół i naleśniki to bardzo popularne elementy naszego codziennego menu, ale czy komukolwiek przyszłoby do głowy, aby je połączyć? Aby stworzyć tę nietypową zupę zainspirowaliśmy się przepisem pochodzącym z kuchni niemieckiej i austriackiej. Rosół z naleśnikami to także świetny sposób na wykorzystanie naleśników, które zostały ze śniadania. Podstawą dania jest mocny bulion warzywny lub mięsny oraz zapewniająca intensywny aromat włoszczyzna. Aby wzbogacić smak i pożywność wywaru możesz dodać do niego także kawałki kalafiora, brokuła, odrobinę fasolki szparagowej lub zielony groszek.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 159
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2167
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 159
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2167
Składniki
Najpierw zacznij pracę od wykonania naleśników. W misce ubij jajka, dodaj sól, czarny pieprz, po czym naprzemiennie dodawaj mleko i mąkę. Zmiksuj całość, aby składniki dobrze się połączyły i odstaw na 20 minut. Do ciasta naleśnikowego wlej olej, wymieszaj i smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Każdy usmażony naleśnik zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski ostrym nożem.
Marchewkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę lub cienkie paski. Oczyszczonego z piasku pora posiekaj w półpierścienie. W garnku rozgrzej olej lub masło, wrzuć por, seler i marchewkę, po czym podsmażaj kilka minut. Zalej warzywa bulionem i zagotuj całość. Następnie dodaj zielony groszek i gotuj na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą gałki muszkatołowej.
Przed podaniem ułóż ruloniki naleśników do talerzy, zalej rosołem i serwuj. Możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.