Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół ze swojego koguta z ryżem.

Rosół ze swojego koguta z ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 566 Ocena: 3274

Dodano:

Odsłon: 119

Dziś postanowiłam ugotować pyszny rosołek z tłustego swojskiego koguta ale nie byłabym sobą abym nie zrobiła po swojemu, czyli nie tradycyjnie jak u każdego z makaronem lub ziemniakami a więc przeciwnie z ryżem. Takiego mi się rosołu zachciało i taki przygotowałam i nie interesuje mnie że zaraz ktoś napisze że to ryżowa ponieważ ryżową gotuje całkiem inaczej przepis już był podawany.

Składniki

  • 1 kg porcji koguta,
  • 2 marchewki 200 g,
  • 3-4 średnie korzenie pietruszki 300 g,
  • 4 plastry korzenia selera,
  • 1 gałązka liści selera,
  • 1 kawałek pora,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 0,5 średniej cebuli,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 łyżki liści lubczyk - magii,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 1 łyżka przyprawy z solą.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rosół ze swojego koguta z ryżem.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte porcje koguta lub innego drobiu ( u mnie pierś koguta, ćwiartka, skrzydło i kadłub )dodać również marchew pokrojona dowolnie, kawałki selera, korzenie pietruszki oraz liście pora i selera. Całość zagotować jak już się zagotuje zdjąć powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu około trzech godzin ( wtedy rosół będzie klarowny nie mętny ).

  2. Po półtorej godzinie gotowania się rosołu na wolniutkim ogniu wsypać suszona włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe nadal gotować na wolnym ogniu tak aby rosół się tylko pyrkotał. Po godzinie kolejnego gotowania dodać liście lubczyk - magii, doprawić do smaku przyprawą z solą oraz dodać opalona na gazie cebulę i nadal gotować.

  3. Na sam koniec gotowania się rosołu czyli ostatnie pół godziny gotowania a piętnaście minut przed końcem gotowania wkroić natkę pietruszki i pogotować na bardzo wolnym ogniu. Rosół jest gotowy gdy jest widoczny z tłuszczu taki jakby kożuszek. Zdjąć z ognia i gotowe.

  4. Ugotowany pyszny rosołek podałam dziś z ryżem lecz taki można podawać kto z czym ma ochotę ja właśnie miałam ochotę na ryż. Można również posypać świeżo zmielonym pieprzem czarny a nawet jeśli ktoś lubi wlać kilka kropel magii w płynie.

  5. A na końcu pokazuję rosół już z ryżem wymieszanym w rosole oraz kawałek skrzydła koguta dobrze ugotowane które to mięso odchodzi od kości i jest fajnie klejące aż skleja usta. Sam czas przygotowania rosołu jest bardzo krótki ja podałam czas całego gotowania się rosołu a właściwie jego pyrkotania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń