Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłam ugotować pyszny rosołek z tłustego swojskiego koguta ale nie byłabym sobą abym nie zrobiła po swojemu, czyli nie tradycyjnie jak u każdego z makaronem lub ziemniakami a więc przeciwnie z ryżem. Takiego mi się rosołu zachciało i taki przygotowałam i nie interesuje mnie że zaraz ktoś napisze że to ryżowa ponieważ ryżową gotuje całkiem inaczej przepis już był podawany.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5382
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1777
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5382
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1777
Składniki
Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte porcje koguta lub innego drobiu ( u mnie pierś koguta, ćwiartka, skrzydło i kadłub )dodać również marchew pokrojona dowolnie, kawałki selera, korzenie pietruszki oraz liście pora i selera. Całość zagotować jak już się zagotuje zdjąć powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu około trzech godzin ( wtedy rosół będzie klarowny nie mętny ).
Po półtorej godzinie gotowania się rosołu na wolniutkim ogniu wsypać suszona włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe nadal gotować na wolnym ogniu tak aby rosół się tylko pyrkotał. Po godzinie kolejnego gotowania dodać liście lubczyk - magii, doprawić do smaku przyprawą z solą oraz dodać opalona na gazie cebulę i nadal gotować.
Na sam koniec gotowania się rosołu czyli ostatnie pół godziny gotowania a piętnaście minut przed końcem gotowania wkroić natkę pietruszki i pogotować na bardzo wolnym ogniu. Rosół jest gotowy gdy jest widoczny z tłuszczu taki jakby kożuszek. Zdjąć z ognia i gotowe.
Ugotowany pyszny rosołek podałam dziś z ryżem lecz taki można podawać kto z czym ma ochotę ja właśnie miałam ochotę na ryż. Można również posypać świeżo zmielonym pieprzem czarny a nawet jeśli ktoś lubi wlać kilka kropel magii w płynie.
A na końcu pokazuję rosół już z ryżem wymieszanym w rosole oraz kawałek skrzydła koguta dobrze ugotowane które to mięso odchodzi od kości i jest fajnie klejące aż skleja usta. Sam czas przygotowania rosołu jest bardzo krótki ja podałam czas całego gotowania się rosołu a właściwie jego pyrkotania.