Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosolnik to pyszna rosyjska zupa, której głównymi składnikami są: mięsno-warzywny wywar, kiszone ogórki wraz z zalewą oraz kasza. W oryginale jest to zupa bardzo treściwa i pożywna - moja wersja jest nieco lżejsza: przygotowana na mięsie drobiowym podana z makaronem z cukinii zamiast kaszy. Rosolnik świetnie rozgrzewa w chłodne dni i sprawdza się jako "lekarstwo" na kaca:)
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1000
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 641
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4087
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 73
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1000
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 641
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4087
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 73
Składniki
Jeśli zupę gotujemy na ćwiartkach kurczaka przekrawamy je na pół. Mięso drobiowe opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy 7-8 szklankami zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i delikatnie solimy. Zagotowujemy a następnie powoli gotujemy /tak by zupa jedynie "mrugała"/ 20-25 min. W tym czasie cierpliwie zbieramy z powierzchni zupy szumowiny. Marchew, pietruszkę oraz seler oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Gotujemy powoli dalsze 20 min. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekany czosnek. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone ogórki /możemy obrać je ze skórki lub nie/ i wlewamy sok z kiszonych ogórków /najlepiej wlewać porcjami by nie przesadzić z kwasowością/.Dodajemy też cukinię pokrojoną w cienkie nitki. Doprawiamy ostatecznie do smaku i gotujemy 2-5 min - do czasu aż cukinia będzie miała odpowiednią miękkość. Gorącą zupę z mięsem i warzywami podajemy jako danie obiadowe. Natomiast sam/czysty ciepły wywar zaspokoi pragnienie "po imprezie".