Do góry

Zupy Przepis na:

rozgrzewająca zupa gołąbkowa

rozgrzewająca zupa gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8667

Dodano:

Odsłon: 28948

Bardzo pożywna i smakowita zupa, do tego tania i wychodzi jej naprawdę sporo, na drugi dzień chyba jeszcze lepsza :)))) P.S Smak zupy nijak ma się do smaku gołąbków, podobny jest skład, ale zupka sama w sobie jest przepyszna. Zamiast ryżu do zupy możemy dodać również kaszy jęczmiennej.

Składniki

  • 0,5 główki średniej białej kapusty
  • 600 gramów mielonego mięsa (miałam chudziutką łopatkę wp)
  • 300 gramów włoszczyzny mrożonej w paski krojonej
  • 150 gramów ryżu (ugotowałam osobno)
  • 2 łyżki koncentraty pomidorowego
  • sól, pieprz czarny, słodka papryka
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku (jeśli lubicie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (z górką)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę dość drobno poszatkować, wrzucić do sporego garnka, zalać wodą, lekko osolić, gotować około 15 minut pod przykryciem.
    W tym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso, dodać do kapusty, na tym samym tłuszczu co wcześniej mięsko podsmażyć drobno posiekaną cebulę (z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, opcjonalnie), również przełożyć do wywaru, podlać wodą, dodać przyprawy, gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut.



    Potem dodać włoszczyznę, gotować 10 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować.

    Mąkę rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody, mieszaninę wlać do zupy, zagotować, doprawić finalnie, jeśli zupa jest zbyt gęsta, podlać wodą, zagotować.

    Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem i siekaną zieleniną.

    UWAGA: Ryż najlepiej ugotować osobno, zwłaszcza jeśli zupa ma być na dwa dni, ugotowany razem na drugi dzień zamieniłby się w niefajną paćkę.

    Wg mnie pieczywo nie jest absolutnie potrzebne :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń